top of page
  • Foto van schrijverLisa van Mierlo

Misvattingen over burn-out herstel

Bijgewerkt op: 29 jun. 2022

Lisa van Mierlo, 28-06-2022

Wanneer je een burn-out hebt of overspannen bent zijn er vaak veel adviezen die je krijgt over hoe je hier weer vanaf komt. Adviezen zoals: “Leer naar je lichaam te luisteren", "Zorg dat je je grenzen aangeeft", “Zoek uit wat je energiegevers zijn” en “Zorg dat je zo snel mogelijk weer aan het werk gaat”.

Op basis van mijn eigen burn-out ervaring en die van cliënten uit mijn praktijk, wil ik graag een aantal misvattingen delen hoe je kunt herstellen van een burn-out of overspannenheid.


misvatting luisteren naar je lichaam bij burn-out herstel is juist moeilijk om je grenzen aan te geven

Misvatting 1:

het is belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam.

Veel therapeuten stellen dat het voor mensen met een burn-out belangrijk is om te gaan luisteren naar hun lichaam en rekening te houden met de signalen die het afgeeft. Goed kunnen luisteren naar je lichaam en je grenzen leren stellen kan helpen om een burn-out of overspannenheid te voorkomen. Wanneer je echter in een vroeg stadium van je burn-out herstel gaat voelen wat je lichaam aangeeft of waar je grenzen liggen, dan leer je vooral om te luisteren naar een lichaam dat in ontregelde staat is. Je lichaam reageert onvoorspelbaar en kan op elk moment in de stressmodus schieten. Ook wanneer je iets doet wat juist ontspanning zou moeten opleveren kun je je overprikkeld voelen. In mijn ervaring, en die van andere cliënten, kan het focussen op wat je voelt in je lichaam juist extra spanning opleveren. Het kan je onbewust aanleren dat je bepaalde activiteiten niet aankan omdat je lichaam ervan op hol slaat. Hierdoor kun je zelfs angstklachten ontwikkelen waardoor je steeds meer dingen gaat vermijden. Het mag duidelijk zijn dat dit niet bijdraagt aan je burn-out herstel, en het herstel zelfs kan compliceren.


energie burn-out herstel energiegevers. Wat geeft je energie bij een burn-out?

Misvatting 2: leer wat je energiegevers zijn.

Wanneer je een burn-out hebt, kost alles energie. Activiteiten die je vroeger leuk vond, kunnen ineens doodvermoeiend zijn of je overprikkelen. Veel burn-out programma’s door coaches en andere therapeuten sturen aan op het leren kennen van je energiegevers. Het vervolgens uitvoeren van deze activiteiten zou het burn-out herstel bevorderen. Het probleem wat hierin schuilt is dat je er alleen achter komt wat je energiegevers zijn wanneer je luistert naar de signalen van je lichaam. De gedachte: “Héé deze activiteit geeft me energie”, komt eigenlijk niet voor wanneer je in een burn-out zit, zeker niet aan het begin van je herstel. Je lichaam is dan zo uit balans, dat het continu allerlei lichaamssignalen afvuurt, die niet in verband staan met de activiteit die je doet, of met de rust die je pakt. In mijn ervaring draagt dit dus niet bij aan het herstel van je burn-out.


Misvatting 3: een burn-out is een zegen, je komt er sterker uit.

Veel mensen die in een burn-out terechtkomen horen vaak van anderen dat dit een zegen is. Dat je er sterker uitkomt. Een ander persoon wordt dat beter en gelukkiger in het leven staat. Zelf heb ik altijd grote moeite gehad met deze goedbedoelde uitspraken en dit hoor ik ook terug van cliënten. Wanneer je een burn-out hebt voel je je helemaal niet sterk, het voelt juist alsof je lichaam je in de steek heeft gelaten en je er niet meer op kunt vertrouwen. Ook ná een burn-out word je vaak nooit meer dezelfde als ervoor. Je kunt last hebben van restklachten zoals vermoeidheid en/of angstklachten in bepaalde situaties. Je lichaam reageert soms nog over-alert of raakt overprikkeld om je te beschermen tegen een nieuwe burn-out of terugval.


Cliënten geven ook vaak aan dat ze juist gevoeliger zijn geworden, minder kunnen hebben dan vroeger. Het komt ook voor dat je leert dat je hooggevoelig bent. Hierdoor ben je genoodzaakt om je leven anders in te richten, je moet meer rekening houden met wat je lichaam aangeeft en kan niet alles meer doen wat je voorheen “zorgeloos” deed. De vraag is dan, kom je er sterker uit? Of kom je er vooral “anders” uit en leer je daarmee om te gaan zodat je de balans beter kunt bewaren om zo een terugval of nieuwe burn-out te voorkomen? Dit alles wil niet zeggen dat het onmogelijk is van een burn-out te herstellen, maar zeker in de beginfase vind ik het misleidend om mensen voor te houden dat je er sterker uit komt. Je komt er gevoeliger uit, daar leer je rekening mee te houden. Je wordt niet meer de oude, je wordt een “andere” zelf. En je leert gaandeweg dat dat oké is.



Wat is dan wél helpend om te herstellen van een burn-out?

Mijn burn-out herstel heeft lang geduurd. Met vallen en opstaan ben ik er langzaam weer uitgekropen. Op basis van mijn eigen ervaring, mijn ervaring in het begeleiden van cliënten met een burn-out in mijn praktijk, en het volgen van cursussen op dit gebied, ben ik gekomen tot mijn eigen burn-out aanpak die ik toepas in mijn praktijk. Wil je hier meer over weten of een afspraak inplannen voor een kennismakingsgesprek?

of






147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page