top of page
genderdysforie

Met welke hulpvragen kun je terecht op het gebied van gender?

​Binnen mijn praktijk kun je terecht voor gender-sensitieve zorg vanaf16 jaar. 

​

Hieronder kun je een overzicht vinden van de hulpvragen waar je bij mij mee terecht kunt op het gebied van gender. Mocht je een hulpvraag hebben over je genderidentiteit, gevoelens van genderincongruentie en/of genderdysforie die hier niet bij staat, neem dan gerust ook contact op. We kunnen dan samen kijken hoe en of ik je daarbij kan helpen. 

lgbtq-symbolen.jpg

Vragen op het gebied van genderidentiteit

Je hebt hulp nodig om samen met iemand te kunnen onderzoeken wat er speelt op het gebied van je genderidentiteit. Je wil duidelijkheid krijgen of er iets aan de hand is en zo ja wat je daarmee zou willen. 

Ik heb last van genderdysforie en weet niet/twijfel wat ik hiermee moet.

Je ervaart stress omdat de buitenkant van je lichaam deels of helemaal niet overeenkomt met hoe je je van binnen voelt. Je weet misschien nog niet of je daarmee iets wil of moet. Bijvoorbeeld of je een sociale en/of medische transitie wil. Je hebt hulp nodig om daar samen met iemand achter te komen. Je wil graag samen kijken wat er nodig is om gelukkig te kunnen zijn met jezelf. 

Ik ben non-binair/gender non-conform of transgender en loop vast in mijn (sociale) leven/transitie

Je weet dat je non-binair/gender non-conform of transgender bent, en wil gaan leven als iemand van het andere geslacht of als genderneutraal persoon. Je weet niet waar je moet beginnen, of bent al begonnen maar loopt hierin om bepaalde redenen vast. Je wil hier graag hulp bij. 

Ik sta op de lange wachtlijst van een genderpoli en weet niet hoe ik deze periode moet overbruggen.

Het duurt nog heel lang voordat je terecht kunt bij een genderpoli en je hebt psychische hulp nodig om hiermee om te gaan. In de tussentijd wil je de wachttijd wel zinvol invullen, maar je weet niet hoe. 

Ik ben non-binair of transgender en ik weet niet hoe ik dit mijn omgeving moet vertellen

Je vindt het moeilijk om anderen te vertellen dat je non-binair of transgender bent. Je ervaart gevoelens van angst en schaamte en weet niet hoe je dit moet aanpakken. Je bent bang voor afwijzing en/of het teleurstellen van anderen. Je hebt hulp nodig om hierin stappen te zetten.  

Ik ben non-binair of transgender en heb mijn medische transitie afgerond, maar ervaar nog steeds psychische klachten

Je hebt je medische transitie afgerond en bent in principe "klaar"met je lichamelijke verandering. Toch ervaar je nog psychische problemen waar je hulp bij wil. Bijvoorbeeld omdat je weinig steun krijgt vanuit je omgeving (familie, relatie, werk), of omdat de verwachtingen die je had ten aanzien van je medische transitie toch tegenvallen. Het kan ook zijn dat je om andere reden niet lukt om je leven op te pakken na je transitie. 

Waar kan ik je helaas niet bij helpen?

  • Het stellen van een officiele diagnose genderdysforie om in aanmerking te komen voor medische behandeling

    • Wel kan ik een aantal gesprekken met je voeren over je gevoelens van genderdysforie. Op basis daarvan kan ik een rapport maken dat je kunt meenemen wanneer je aan de beurt bent bij een genderteam. Vaak versnelt dit het proces van diagnostiek en indicatiestelling voor een medische behandeling.

  • Het afgeven van een deskundigheidsverklaring.

bottom of page